طراحی متریال روشی ارائه شده توسط گوگل، برای طراحی گرافیکی برنامههای اندروید، iOS و وبسایتها است. طراحی متریال بر اساس UX اندروید و iOS یعنی طراحی گرافیک مربوط به این برنامهها با رعایت نکات مربوط به تجربه کاربر است.
در ادامه به بررسی این نکته میپردازیم که؛ رعایت نکات طراحی material بر اساس UX اندروید و iOS چه مزایایی نسبت به طراحی بدون استفاده از Material دارد. همچنین در این مطلب به تعریف متریال دیزاین، ارتباط آن با UX اندروید و iOS میپردازیم.
طراحی متریال چیست؟
طراحی متریال به عنوان یک تکنیک یا زبان طراحی شناخته میشود که توسط گوگل ارائه شده. از لحاظ تئوری این نوع طراحی بر اساس منابع دنیای واقعی است. در طراحی متریال از سایه و نور برای ایجاد عمق و لبهها استفاده میشود. اجزای خلقشده در آن نوع طراحی به روشی مشابه آنچه در دنیای واقعی پیشبینی میکنیم، واکنش نشان میدهند.
طبق گفته گوگل، سه نگرش اصلی در طراحی متریال وجود دارد:
- ماده استعاره است.
- پررنگ، گرافیکی، عمدی.
- حرکت معنی میدهد.
ماده استعاره است
در طراحی متریال، از دنیای فیزیکی پیرامون الهام گرفته شده است. بافت ها، نحوه انعکاس نور، شکل سایه روشنها و سایه تیرهها و… همه در دنیای این نوع طراحی حضوری پررنگ دارند. سطوح طراحی متریال، محیط کاغذ و جوهر را دوباره تصویر میکنند.
پررنگ، گرافیکی، عمدی
در طراحی متریال از روشهای چاپ دستی، تایپوگرافی، شبکهها، فضا، مقیاس، رنگها و تصاویر، کمک گرفته میشود. این مورد از آن جهت انجام میشود که با ساخت سلسله مراتبی از معنا و تمرکز، بیننده را در دریایی از تجربه غرق کند.
حرکت معنی میدهد
حرکت از طریق بازخورد ظریف و انتقالهای منسجم، تمرکز مخاطب را جذب کرده و آن را حفظ میکند. عناصر روی صفحه نمایش ظاهرمی شوند و با برهمکنشهایی که تحولات جدید ایجاد میکنند، محیط را دچار دگرگونی کرده و سامان میدهند.
UX اندروید و iOS
اکنون که کمی با طراحی متریال آشنا شدیم، باید بدانیم که UX در اندروید و IOS چه معنایی دارد. تا بتوانیم مزایای استفاده از طراحی متریال بر اساس UX را مورد بررسی قرار دهیم. همه ما میدانیم رابط کاربری، بخشی از یک برنامه است که ایجاد عناصر بصری آن بر دوش دیزاینرها است.
UI باید متناسب با هدف و موضوعی باشد که برنامه ما به دنبال آن است. از طرفی جذابیت و سادگی دو عنصری هستند که استفاده مناسب از آنها در کنار یکدیگر میتواند سبب موفقیت ما در طراحی رابط کاربری شود. ما در این محیط، به طور مستقیم با کاربران خود در ارتباطیم و کوچکترین اشتباه در این بستر میتواند آنها را از ما بگیرد.
دکمهها، تصاویر، انیمیشنها، نوارهای پیمایش، نوارهای ناوبری، رنگها و سایهها و تمامی عناصر UI باید در خدمت مشتری برای رسیدن به هدفش باشند. مخاطب، برنامه ما را نصب کرده تا سریع و آسان کار خود را به انجام برساند. بنابراین باید از قراردادن عناصر اضافی و تبلیغات بیش از اندازه جلوگیری کرد.
UX بخش دیگری از طراحی رابط کاربری است. بخشی که به تجربه و احساس کاربر نسبت به UI ما ربط دارد. این مورد یعنی کاربر پس از استفاده از UI ما چه احساسی دارد، چه چیزی را تجربه کرده و چه چیزی را باید تجربه میکرده.
در این بخش، تلاش میشود با درونیات و روحیات مخاطبان ارتباط برقرار شود. به شکلی که اطلاعات به دست آمده از این روش ما را در طراحی رابط کاربری یاری کنند. در این قسمت تصمیم گرفته میشود عناصر UI کجا قرار بگیرند و چگونه در صفحه چیده شوند.
UX علاوه بر تأمین تجربهای بینظیر از کار با UI برای مخاطب، وظیفه هدایت و راهنمایی مخاطب را نیز بر دوش دارد. یعنی کاربر در برنامه ما چگونه با عناصر مختلف برخورد کند، چگونه درباره آنها کنجکاو شود و چگونه در راستای هدف ما از خلق برنامه قدم بردارد.
مزایای استفاده از متریال دیزاین
در این روش طراحی، با توجه به عوامل محیطی و همچنین تجربه و واکنش کاربران، UI و UX مناسب و موفقی خواهیم داشت، از آنجایی که طراحی متریال:
مجموعهای است از سیاستهای مستند؛ نتیجه ثبات
طراحی متریال یک مجموعه پیش توصیف برای شما تدارک دیده. از این روی دیگر نیازی نیست نسبت به توصیف و توضیح ایدههای طراحی مختلف و پراکندهای که در ذهن دارید نگران باشید. از طرفی زبان طراحی متریال یک زبان گسترشیافته است.
این یعنی حتی افراد تازه کار و بدون دانش در این زمینه نیز میتوانند درباره طرحها، فکر کنند و نکات مهم را بدون پیچیدگی دریابند. ایده کلی طراحی متریال این تصور را دارد که تمامی اشیای طراحی، به مثابه تکه کاغذی در دنیای واقعی هستند. این امر موجب میشود برنامه در تمامی صفحه نمایشها کارکردی عالی داشته باشد.
طراحی تعاملی
اگر قصد ما ایجاد ارتباط با کاربر باشد، فایده برقراری ارتباط تعاملی، واضح و روشن است. این امر نیاز به بررسی و توجه ویژه درباره هر جزئی از ارتباط دارد. مهم است که ما بتوانیم راه و روش و اعتقادات طراحی متریال را دریابیم. سپس با استفاده کامل از آنها میتوانیم دانش خود در زمینه طراحی را گسترش داده و پیشرفت کنیم. از طرفی خواهیم توانست UX مناسب و قابل قبولی ارائه دهیم.
گوگل قبلاً هیچگاه برای طراحی ظاهری خود شناخته شده نبود و همه آن را به عنوان یک شرکت در حوزه تکنولوژی میشناختند. اما از ۵ سال پیش ورق برگشت و هم اکنون، بخش قابل توجهی از گوگل معطوف به طراحی آن است.
این شرکت متوجه شد که محصولاتش برای شناختهتر شدن و معروفیت بیشتر باید از نظر ظاهری امتیازهای بیشتری داشته باشند. از این روی، متریال دیزاین متولد شد. تکنیکی که همین برتری را برای شما نیز ایجاد میکند.
ما فقط روی دسکتاپ به اینترنت دسترسی نداریم. امروز عصر تلفنهای هوشمند و تبلتها است. با طراحی متریال در اندروید و iOSسازگاری بیشتری را در وسایل مختلف برقرار خواهید کرد. با نهادن قوانین MD در دیدگاه طراحی خود، میتوانید ویژگی تعاملی برنامه خود در برخورد با پلتفرمهای مختلف را بهبود بخشید.
توجه به تمسازی
در این روش طراحی با استفاده از رنگها و طراحها میتوانید برند خود را گسترش دهید. با کمک پشتیبانی و راهنمای داخلی متریال دیزاین برای سفارشیسازی رنگها، سبکهای تایپوگرافی و شکلهای مختلف، میتوانید برنامه خود را متناسب با ظاهر و تجربه برند خود دیزاین کنید.
یکی از کارهای مهمی که در UX انجام میگیرد، ایجاد همبستگی و احساس مثبت بین کاربر و برند است. کاربر باید پس از کار با برنامه، برند شما را از طریق ویژگیهای بصری مرتبط که در برنامه به کار برده شدهاند به یاد بسپرد. به همین منظور در متریال دیزاین میتوانید با استفاده از رنگهای اختصاصی، تصاویر و سبکها و شکلهای مختلف، برنامه خود را با پالت رنگهای برند خود هماهنگ کنید.
طراحی زیباتر از فلت دیزاین
برخلاف فلت دیزاین، در طراحی متریال به اصطلاح از شبه کاغذ استفاده میشود. این شبه کاغذ، فرضی است که جهت شباهت به کاغذی واقعی که روی یک سطح فیزیکی قرار دارد استفاده میشود. در این روش، درواقع یک موجودیت سه بعدی به یک شیء دیجیتال تبدیل شده است.
همانطور که گفتیم، طراحی متریالی، حاصل مواد فیزیکی و طبیعی پیرامون است. احتمالاً مشهورترین نمونه در این راستا، لوگوی جیمیل است که از افکتهای نوری و رنگی برای فرموله کردن یک بستهبندی معمولی استفاده کرده. همانطور که میدانید، خطوط روشن روی پاکت نامه لوگوی جیمیل، حرفM را نشان میدهند که به معنای نامه است.
چینش صحیح رنگها
در متریال دیزاین یک رویکرد سازمانیافته برای استفاده از رنگ در طراحی رابط کاربری وجود دارد. رنگها بخش مهمی از هر UI هستند و در جلب توجه مخاطب و ایجاد تجربه مثبت در او نقش زیادی دارند. سبکهای رنگی جهانی نامهایی مرتبط و با معنا دارند که به نسبت اجزای مختلف تعریف شدهاند:
- رنگهای اصلی.
- رنگهای ثانویه (رنگهای برند).
- رنگهای سطح.
- رنگهای پسزمینه.
- و رنگهای هشدار و خطا.
هر رنگ، همچنین یک رنگ مکمل دارد که در عناصر بالایی آن مورداستفاده قرار میگیرند، این به آن دلیل است که ثبات و کنتراست رنگی قابل قبولی در صفحه به وجود بیاید. وقتی رنگها را در کنار مکملهای درست قرار دهید، تجربه دیداری لطیف و چشمنوازی برای مخاطب پدیدمی آید.
در UX نیز رنگها اهمیت دارند. رنگها بستر نوشتهها و شکلها هستند. چشم مخاطب باید از دیدن آنها تجربه مثبت و قابل قبولی داشته باشد. مثلاً استفاده از تناژ رنگهای تند و قرمز در کنار یکدیگر، به اصطلاح چشم را میزند و در نتیجه، کاربر تجربه مثبتی از برخورد با برنامه ما نخواهد داشت. در متریال دیزاین میتوانید رنگهای مکمل را در کنار رنگهای انتخابی خود داشته باشید.
مزایای طراحی با متریال دیزاین
طراحی متریال بر اساس UX اندروید و iOS روشی است که از زیان طراحی گوگل برای ایجاد نمای ظاهری برنامههای اندروید و IOSاستفاده میکند. نکاتی که در گسترش این تکنیک طراحی به کار رفتهاند، در راستای داشتن UI مناسبی برای هر پلتفرم هستند.
وقتی UI در حد اعلا باشد، اما کاربر در استفاده از آن راضی نباشد، برنامه ما به زودی شکست خواهد خورد. بنابراین توجه به UX در کنار طراحی پوسته گرافیکی امری مهم است. در این مطلب به مزایای استفاده از متریال دیزاین در طراحی بر اساس UX اندروید و iOSپرداختیم. مزایایی چون:
- فراهم نمودن پیش توصیف، برای داشتن نمای کلی از کار طراحی.
- کمک به طراحی تعاملی برنامههای اندروید و iOS و وبسایتها.
- توجه به تمسازی و تداعی برند در ذهن کاربر.
- استفاده از موجودیتهای سه بعدی در قالب اشیای دیجیتال برای ایجاد تجربه محیطی عمیقتر.
- و استفاده مناسب از رنگها در چینش صفحه.